Ținutul Zimbrului printre cele mai sustenabile destinații din lume

Ținutul Zimbrului printre cele mai sustenabile destinații din lume

Toamna vine cu roadele de peste an, dar și cu vești bune de peste hotare. Ținutul Zimbrului este din nou printre cele mai sustenabile destinații din lume. Pe lângă programul de eliberare a zimbrilor în pădurile nemțene inițiat de Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, exemple de bune practici sunt și inițiativele de implicare a comunității locale în procesul de dezvoltare a destinației, de creștere a nivelului de trai la nivel local.

Noi, Asociația Ținutul Zimbrului și Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, ne-am propus încă de la înființare să venim în sprijinul dezvoltării sustenabile a destinației cu aceeași denumire. Și am ales să facem acest lucru pas cu pas, focusându-ne pe mai multe direcții. Printre obiectivele noastre se numără și conservarea și promovarea autenticității microregiunii, sau creșterea nivelului de trai la nivel local.

Comunitatea locală este foarte importantă pentru noi și pentru demersal nostrum. Așa că am ales să implicăm cât de mult comunitatea în acest proces. În acest sens putem aminti:

  • evenimentele de promovare a culturii și gastronomiei locale (EcoBrunch în Ținutul Zimbrului) unde adunăm într-un spațiu în aer liber producători locali, meșteri populari, pensiuni, artiști locali și alți oameni cu suflet mare din comunitatea locală pentru a prezenta ce are mai frumos de oferit această destinație
  • ateliere cu meșteri populari și artizani locali
  •   
  • ateliere și evenimente de gătit pentru tinerele generații organizate cu sprijinul instituțiilor de învățământ
  •  
  • promovarea și sprijin în comercializarea de produse locale sub brandul Produs în Ținutul Zimbrului

Suntem bucuroși și apreciem deschiderea celor cu care am lucrat până în prezent. Ne dorim ca, în timp, întreaga comunitate să simtă că este parte din procesul de dezvoltare și promovare a acestor meleaguri de poveste. Și, ne mai dorim ca autenticitatea locului să rămână vie cât mai mult timp, fie că e vorba de cultură, tradiții, arhitectură, gastronomie, etc.

Aceste initiative au fost apreciate de juriul format din specialiști la nivel international în turism și dezvoltarea sustenabilă. Așa că exemplul nostru de bune practice a fost premiat în cadrul conferinței Green Destinations 2023 ce a avut loc la Tallin luni, 9 octombrie.

Puteți afla mai multe despre inițiativele noastre și procesul pe care îl avem la nivel local aici.

Ținutul Zimbrului este din nou singura microregiune din România inclusă în Top 100 Destination Sustainability Stories. În 2017 destinația de ecoturism a județului Neamț a fost pentru prima dată înclusă în acest clasament elitist. Prin includerea destinației în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial ne demonstrăm că suntem pe drumul cel bun și prindem curaj în a continua cu acest demers, chiar și în momentele mai dificile.

Ținutul Zimbrului este destinația de ecoturism a județului Neamț ce se suprapune peste Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț.

Caută

Categorii

Ultimele postări

Etichete