Evenimente

Peste an în Ținutul Zimbrului au loc diverse evenimente. Nu rata o incursiune în istoria medievală, în lumea tradițiilor de peste an sau poate un botez al zimbrilor.

Festivalul de obiceiuri și tradiții de anul nou

Din apreciere și pasiune pentru folclor și bucurie

Organizat și sub forma unei parade a măștilor și costumelor folosite cu ocazia Anului Nou în regiune, festivalul este una dintre cele mai exuberante și colorate manifestări din zona Moldovei și atrage mii de persoane din toate părțile lumii.

Participanții vin din mai multe sate nemțene, dar și din alte zone, „mascați” în diverse personaje arhetipale sau în animale (urs, capră) și execută o formă de teatru popular care provine, cel mai probabil, din perioada pre-creștină.

2 ianuarie – o zi în care orașul Târgu Neamț se umple de bucurie, culoare și voie bună. Tradițiile, datinile și obiceiurile au loc cu o deosebită amploare, la fel ca în timpurile vechi. În această zi, timpul se oprește câteva ore, iar măștile viu colorate își fac apariția pe străzile din Târgu Neamț. Jocul ursului și al caprei, jocuri provenite din evul mediu de la geto-daci, sunt cele mai atractive.

Sunt urmate apoi de trupe de arnăuți – îmbrăcați în haine gradate care imită trupele de armată, cete de colindători cu plugușorul, sorcova sau alte urări de an nou. După defilarea prin centrul orașului, fiecare trupă oferă pe scenă un spectacol pentru toți cei prezenți. Chiar dacă de multe ori vremea nu e cea mai prietenoasă, energia și bucuria ce se resimt, fac ziua mai călduroasă. Persoane de toate vârstele se bucură de atmosfera deosebită și rămân cu amintiri de neuitat.

Mai mult

Zilele cetății Neamț – festival medieval

Din timpuri medievale în contemporan

Un eveniment complex, care adună comunitatea în jurul celui mai spectaculos obiectiv turistic al orașului Târgu Neamț, cetatea, Festivalul Medieval e prilej de a vedea pe viu puneri în scenă ale unor secvențe din viața celor care populau aceste meleaguri acum câteva sute de ani.

Totul e completat de concerte între zidurile fortăreței medievale, precum și de experiențe culinare tipic moldovenești.

Timp de 3 zile, în primul final de săptămână din luna iulie, orașul Târgu Neamț și Cetatea Neamț îmbracă straie din vremurile medievale. Domnițe, cavaleri, demonstrații de luptă în ehipament de epocă, jocuri, muzică, scenete de teatru, ateliere medievale sunt doar câteva din ceea ce încântă pe oricine ajunge în zona orașului și a Cetății Neamț în această perioadă. Manifestările au loc și la Cetatea Neamț, dar și la baza dealului ce urcă spre cetate.

Este un eveniment prin care se reconstruiește istoria, un indemn spre cultură identitară, pe ritmuri medievale.

Bucate tradiționale, pregătite la ceaun și nu numai sunt pregătite la vedere de localnici pentru a fi savurate într-un mediu câmpenesc. De asemenea, meșterii populari sunt și ei prezenți pentru a încânta cu măiestria și delicatețea produselor pe care le realizează cu pasiune.

Iar seara se încheie cu un foc de tabără cavalerească și povești încărcate de farmec.

Mai mult

B Zone Folk Fest

Muzică și stare de bine

Muzica folk este un stil de muzică îndrăgit de persoane de toate vârstele.

B-zone Folk Fest este un eveniment pentru cei care vor să se bucure de muzica folk, de versurile și mesajele consacrate, dar și mai puțin cunoscute. Festivalul aduce împreună nume sonore ale muzicii folk, la începutul lunii mai în Târgu Neamț.

Iarmarocul de toamnă

Hai la "târgul" de sub Cetate

O tradiție veche, aceea a târgurilor desfășurate în orașele mici pe timp de toamnă, este reînviată cu contribuția producătorilor culinari locali și a meșterilor populari ai zonei. Vă puteți umple pivnița pentru iarnă cu produse tradiționale și puteți experimenta rețete tipice moldovenești. Copiii au activități speciale pentru ei, Târgul Tradițional de Toamnă este un eveniment pentru întreaga familie.

Iarmarocul de toamnă este o ocazie de a crea atmosfera târgului de odinioară, tocmai de pe vremea lui Nică a lui Ştefan a Petrei, descrisă de cărturari de-a lungul secolelor. Este un bun prilej de a fi reînviată şi pusă în valoare tradiţia culinară şi meşteşugărească a zonei, precum şi de a valorifica potenţialul cultural al acesteia.

Toamna ne bucurăm de recolta pentru care s-a lucrat pe timpul anului. În jurul datei de 20 octombrie, timp de 3 zile, în orașul de sub cetate, se sărbătorește toamna. Producători locali, meșteri populari vin să își prezinte realizările de peste an. Și, cunoscând oamenii locului, îți spunem că ai de unde alege.

În plus, copiii și nu numai, se pot bucura de jocuri și de activități creative precum sculptatul sau pictatul dolvecilor.

Ritmurile și dansurile tradiționale creează o atmosferă de sărbătoare și voie bună.

Mai mult

Ziua zimbrului

Petrecem în cinstea zimbrilor

Parcul Natural Vânători Neamț este o zonă binecuvântată, unde zimbrul trăiește liber și în armonie cu locurile și oamenii locului. Pentru a sărbători, joi, la mijlocul linii august ne adunăm cu mic cu mare cu voie bună și cântare.

Pregătim bucate alese, tradiționale împreună cu elevi din zonă și cu ajutorul apei sărate din izvorul ce este folosit de localnici de sute de ani. Copiii, tinerii și oricine e dornic iși poate exersa ținta la tir cu arcul, își poate activa adrenalina pe micul traseu de cățărare și tiroliana din imediata apropiere a Centrului de Vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț. Activitățile pot diferi de la un an la altul.

Cu această ocazie se botează puii de zimbru fătați în anul în curs cu numele sugerate de localnici sau turiști. Sugestiile de nume sunt trimise spre Administrația Parcului Natural Vânători Neamț înainte de eveniment și cele mai votate sunt numele pe care le iau puii de zimbru.

Vă așteptăm alături de noi, pentru a ne bucura de bunătățile locale și nu numai.

Mai mult

Ceaunul fermecat

Antrenament pentru papilele gustative

Ceaunul fermecat e un festival gastronomic ce are loc de mai multe ori pe an: în timpul festivalului medieval, la zilele orașului și a comunelor din destinația Ținutul Zimbrului. Cu această ocazie, pensiunile și restaurantele din zonă, împreună cu Colegiul Tehnic Ion Creangă din Târgu Neamț, se întrec în rețete tradiționale pregătite la ceaun și nu numai. Bunătățurile sunt pregătite chiar în fața oaspeților, în parc, într-un mediu câmpenesc.

De vrei să guști din saramură de păstrăv sau tocăniță de pipote, fasole cu ciolan, vițel la proțap sau alte rețete la fel de gustoase, află când e următorul festival care se organizează în Ținutul Zimbrului și vino să savurezi bunătățile locale.

Mai mult