Organizat și sub forma unei parade a măștilor și costumelor folosite cu ocazia Anului Nou în regiune, festivalul este una dintre cele mai exuberante și colorate manifestări din zona Moldovei și atrage mii de persoane din toate părțile lumii.
Participanții vin din mai multe sate nemțene, dar și din alte zone, „mascați” în diverse personaje arhetipale sau în animale (urs, capră) și execută o formă de teatru popular care provine, cel mai probabil, din perioada pre-creștină.
2 ianuarie – o zi în care orașul Târgu Neamț se umple de bucurie, culoare și voie bună. Tradițiile, datinile și obiceiurile au loc cu o deosebită amploare, la fel ca în timpurile vechi. În această zi, timpul se oprește câteva ore, iar măștile viu colorate își fac apariția pe străzile din Târgu Neamț. Jocul ursului și al caprei, jocuri provenite din evul mediu de la geto-daci, sunt cele mai atractive.
Sunt urmate apoi de trupe de arnăuți – îmbrăcați în haine gradate care imită trupele de armată, cete de colindători cu plugușorul, sorcova sau alte urări de an nou. După defilarea prin centrul orașului, fiecare trupă oferă pe scenă un spectacol pentru toți cei prezenți. Chiar dacă de multe ori vremea nu e cea mai prietenoasă, energia și bucuria ce se resimt, fac ziua mai călduroasă. Persoane de toate vârstele se bucură de atmosfera deosebită și rămân cu amintiri de neuitat.