Descoperă

Cetatea Neamț

Un loc de legendă pentru români, descris de Costache Negruzzi
într-o nuvelă celebră.

La marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț se află Cetatea Neamț, un loc de legendă pentru români. Construită în perioada de început a statului moldovean, în timpul domniei lui Petru Mușat (1375-1391), cetatea a fost una dintre cele mai importante fortificații din perioada medievală.

Cetatea Neamț a fost amplasată într-un loc strategic, aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului și trebuia să păzească drumul care trecea peste munte în Transilvania, de la Târgu Neamț spre Pipirig, precum și văile râurilor Moldova și Siret. Priveliștea peste valea Ozanei ne lasă fără cuvinte.

cetatea neamt Mihai Moiceanu

Mihai Moiceanu

Datorită importanței sale politico-economice, fortificația s-a aflat în mijlocul unor conflicte militare majore și a adăpostit averile domnilor moldoveni. Una dintre bătălii celebre care au avut loc aici este cea descrisă de Costache Negruzzi în nuvela „Sobieski și românii”. În 1691, regele polonez Sobieski se retrăgea cu armata spre casă după o bătălie cu turcii și a vrut să cucerească Cetatea Neamț. Deși în fortăreață nu mai erau decât 19 moldoveni, aceștia au rezistat eroic timp de patru zile, în fața unei armate mult mai numeroase și mai bine pregătită.

cetatea neamt neamtul fotogenic

Foto Club Neamț

În timpul domniei lui Ștefan cel Mare s-au construit și corpurile de clădiri din curtea interioară, casele domnești și respectiv locuința domnitorului, pe laturi biserica, magazii pentru hrană, muniție, sau unelte meșteșugărești. Cetatea a fost deopotrivă loc de retragere pe familia domnitorilor, dar și închisoare pentru dușmani.

Cetatea Neamț a fost reabilitată cu fonduri europene în perioada 2007-2009 și redată turismului național și internațional. S-au realizat lucrări de modernizare a drumului de acces, s-a restaurat întregul ansamblu arhitectonic, există rețea de canalizare și alimentare cu apă și parcări moderne în apropierea cetății.

Lucian Iancu

Monumentul istoric a fost modernizat și au fost amenajate săli cu diverse expoziții care amintesc de perioada medievală, de luptele care s-au desfășurat în zonă, celelalte cetăți construite de Ștefan cel Mare, dar și etapele prin care a trecut de-a lungul timpului acest edificiu.

Orice turist care ajunge în zonă trebuie să vadă „vestita Cetatea Neamțului, îngrădită cu pustiu, acoperită cu fulger”, după cum spunea Ion Creangă. Diferența e că acum fostul obiectiv militar nu mai este înconjurat de pustiu, ci de o pădure superbă.

cetatea neamt

Simone Lollini