Casa Popa, Târpești

La 10 km de orașul Târgu Neamț, se află localitatea Târpești, locul unde a trăit artistul popular Nicolae Popa. Aici puteți admira muzeul sătesc, colecția de artă populară cu sculpturi în lemn și piatră, măști folclorice, costume populare, piese arheologice descoperite cu ocazia săpăturilor de la așezarea neolitică Târpești, monede sau unelte tradiționale. Expozițiile includ peste 3000 de exponate cu valoare istorică, etnografică nu doar pe plan local, dar și național sau chiar international.

Întreaga amenajare a curții exterioare îți ofera impresia unui muzeu în aer liber, unde natura și arta se îmbină armonios.

Fondatorul muzeului din Târpești, Nicolae Popa a fost un artist popular și un animator cultural neobosit, sculptor, creator de măști și costume populare. Muzeul de artă populară a fost înființat în anii 1960. Artistul și colecționarul Nicolae Popa a deschis muzeul cu scopul de a păstra autenticul tradițional. Lumea satului românesc se moderniza, iar caracterul tradițional al acestuia era în regres. Casa bătrânescă a meșterului, veche de un secol, construită după specificul local, a aparținut părinților săi. Poarta muzeului este sculptată chiar de dânsul. Cei 3 stâlpi întruchipeză familia, formată atât din părinți, cât și din fiul care duce mai deoarte numele.

Muzeul de artă populară Nicolae Popa, o veritabilă cronică a satului nemțean, farmecul Moldovei, istorie și cultură. Aici găsești magia satului românesc.