Muzeul de Etnografie Vasile Găman, clădire ce are aspectul unei case tradiționale specifică acestor locuri. Colecția expusă cuprinde aproximativ 3000 de piese confecționate sau colectate de-a lungul vremii. Încă de când ajungi în fața muzeului, poarta de intrare îți face posibilă ,,întâlnirea” cu Burebista, Decebal, Traian, Ștefan cel Mare, Dragoș Vodă și Mihai Viteazul, chipurile acestora fiind atent sculptate pe o hartă a României. Dacă îți dorești să vezi câte ceva din modul de viață din satul românesc tradițional, obiectele expuse aici îți vor satisface curiozitățile. Dintre acestea menționăm: unelte agricole foarte vechi, măști și vase de ceramică, manuscrise, icoane pictate pe lemn, costume populare.
Născut în anul 1936, Vasile Găman este o prezență specială a destinației noastre. Vizita acestui muzeu, este o experiență unică, nu doar prin multitudinea de obiecte și amintiri ale trecutului, dar și datorită prezenței pasionatului meșter popular.
Grelele amintiri ale copilăriei trăite în perioada celui de-al II-lea Război Mondial sunt surse de inspirație și conștientizare.
S-a dedicat în totalitate lucrului în lemn și colecționării de obiecte și unelte care amintesc de viața satului românesc, iar prin munca sa de-o viață, a reușit să amenajeze o expoziție diversă și complexă într-o casă muzeu.
Meșterul popular Vasile Găman a transformat casa străbunicilor săi, o casă de peste 200 de ani, într-un veritabil muzeu și o dovadă a existenței patriotismului local. Muzeul conține o colecție extensivă de obiecte originale, specifice plaiurilor moldovenești și multe obiecte din lemn, lucrate de către meșterul nemțean, dar și costume populare, jurnale de război, unelte agricole foarte vechi, măști și vase din ceramic, manuscrise și multe alte obiecte ce au aparținut soldaților căzuți pe fronturile din județul Neamț.