Nu există alt nume care să fie asociat atât de bine cu poetul național Mihai Eminescu cum este cel al scriitoarei Veronica Micle.
În vechiul centru al orașului Târgu Neamț se află Casa memorială Veronica Micle. Chiar dacă Veronica Micle a locuit și în Iași sau București, singura casă memorială dedicată poetei este în Târgu Neamț.
Construită inițial în anul 1834, din lemn și cărămidă în stil autentic românesc, cu trei încăperi la stradă și cu tindă, casa a fost refăcută după planul original și amenajată ca muzeu în 1984.
Casa i-a fost dăruită ca zestre de mama sa, după ce s-a călugărit. În această casă Veronica Micle a trăit primii ani din viață. Dar a revenit deseori aici cu fetele ei mai ales pe timpul verii, fiind o casă pe care a îndrăgit-o foarte mult.
Aici, vizitatorii pot descoperi fotocopii, manuscrise, cărți și obiecte personale care au aparținut poetei, cum ar fi un scrin, un suport de cărți, o călimară, sau prima ediție a volumului său de poezii. Expozițiile amenajate în cele 3 camere creează atmosfera acelor vremuri de epocă, fiecare având specificul propriu:
- o cameră este destinată vieții, personalității și activității literare a poetei
- o altă cameră ilustrează ambianța epocii
- a treia cameră este spațiul de lucru al Veronicăi, unde poeta a scris o parte din poeziile ei și corespondența cu poetul național.
Spre sfârșitul vieții ea se retrage la Mânăstirea Văratec și donează casa mănăstirii în anul 1886, cu condiția ca pe peretele casei să fie afișată o placă de marmură, pe care sa fie menționat “Casa Memorială Veronica Micle”. Casa Veronicăi a fost folosită de către maicile care primeau îngrijire la Spitalul din Târgu Neamț.