În Vânători-Neamț se află casa unde scriitorul Mihai Sadoveanu a locuit între 1944 și 1961. Nu mai puțin de opt romane au fost scris aici, printre care „Nada florilor” sau „Nicoară Potcoavă”.
Poiana Liniștii, așa cum descrie chiar el poiana în care schitul Vovidenia dăinuie în liniștea melodioasă, a fost așadar o sursă de inspirație a scriitorului.
De asemenea, Mihail Sadoveanu a cochetat cu lumea monahală, devenind un observator fin al vieții călugărilor. „Demonul tinereții” este un roman inspirat din viața unui călugăr de la Vovidenia, unde venea chiar înainte de a locui aici.
Puțini știu însă că, inițial, această clădire a fost palat arhieresc și a aparținut Mitropoliei Bucovinei până în 1947. Mitropolitul Visarion Puiu a locuit în această casă doar câțiva ani, ulterior a devenit casă de oaspeți și apoi a fost cedată scriitorului Mihail Sadoveanu. Acesta și-a petrecut ultimile veri din viață în această casă.
După revoluție, casa a fost retrocedată bisericii, iar acum muzeul este administrat de monahi.
Casa frumoasă, cu cerdac deschis are 9 camere, dintre care una este dedicată Mitropolitului Visarion Puiu, iar celelalte 8 lui Mihail Sadoveanu. Culorile și formele draperiilor, dar și mobilierul vienez creează o atmosferă caldă. Pianul la care au cântat printre alții George Enescu sau Maria Tănase este la loc de cinste în una din camere.
În muzeu sunt expuse diferite obiecte memorabile scriitorului, cum ar fi portrete ale părinților scriitorului, tablouri ale unor pictori renumiți, icoane, obiecte de vânătoare, de pescuit, sabia de samurai, cărți și alte câteva documente.
Curtea casei memoriale este retrasă și umbroasă, potrivită pentru a lua o pauză de la tumultul vieții contemporane.
Așadar, te invităm să descoperi cât mai multe din cele peste 1800 de obiecte are au aparținut scriitorului.