Cine nu-și amintește de povestitorul copilăriei noastre sau de casa din Humulești, unde „la stâlpul hornului, mama lega o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei”?
Căsuța din Humulești a lui Ion Creangă, aflată pe o stradă din suburbiile orașului Târgu Neamț, este acum un obiectiv cultural incontestabil al Moldovei, vizitat de 40 de mii de turiști în fiecare an. Casa memorială Ion Creangă a fost păstrată aproape intactă din perioada în care povestitorul locuia aici cu întreaga familie. Poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, mai puțin luni, și oferă o incursiune rară în stilul de viață țărănesc din secolul al XIX-lea. Simplă, văruită în alb, curată, împrejmuită cu un gard de nuiele, arată exact ca în poveștile copilăriei și este o mărturie a frumuseții simple a arhitecturii populare din această parte a României. Când intrați în interior veți găsi lada de zestre a Smarandei, mama lui Nică, haine de sărbătoare sau lavița în jurul căreia iarna avea loc șezătoarea.
Casa lui Ion Creangă, o clădire cu arhitectură tradițională, modestă are un acoperiș larg de draniță. Pare imposibil ca într-o casă așa de mică să fi locuit o familie așa numeroasă. Atracția turistică deține o valoroasă expoziție, reorganizată tematic, după 1989. Încăperile sunt amenajate după specificul interiorului casei tărănești din acea vreme, ce unde sunt nelipsite soba mare cu cuptor, icoane, ștergare la ferestre, unelte de țesut și tors.
În tinda Casei Memoriale Ion Creangă este amenajată și o expoziție cu documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, manuale școlare, fotografii și fotocopii ale manuscriselor lui Creangă.
În căsuța povestitorului Ion Creangă peste tot se simte simplitatea, iar mirosul de sânziene atârnate la grindă sporește emoția întâlnirii cu tradiția romănească.
De curând expoziția cuprinde și un șopron cu obiecte utilizate în gospodăriile oamenilor simple.
Curtea spațioasă pietruită este locul unde puteți lua o pauză bine-meritată, admirând frumusețea arhitecturii tradiționale țărănești.