Parcul Natural Vânători-Neamţ

Nu puteți trece ca turiști prin Neamț fără să intrați și în „Ținutul Zimbrului”. Parcul Natural Vânători Neamț înseamnă însă mult mai mult decât locul unde trăiesc zimbrii României. Întins pe o suprafață de aproape 31 mii de hectare, din care peste 26 mii de hectare numai pădure, în partea nordică a județului Neamț, parcul adăpostește o diversitate de valori culturale, istorice și naturale. Aici puteți vedea specii rare, sau aflate pe cale de dispariție, cum ar fi ursul brun, râsul, vidra, pisica sălbatică, cerbul carpatin, căpriorul și, bineînțeles, zimbrul.

Speciile de plante observate aici sunt de asemenea foarte variate, unele dintre ele chiar ocrotite prin lege: bujorul de munte, tisa, daria, angelica. De asemenea arborii seculari reprezintă peste jumătate dintre fondul forestier.

Pe teritoriul parcului natural se află comunele Crăcăoani, Agapia, Vânători-Neamț, Răucești, Pipirig, Brusturi și stațiunile Băltățești și Oglinzi și orașul Târgu Neamț. Nu mai puțin de cinci arii protejate se află aici. Este vorba despre Pădurea de Argint, Codrii de Aramă, Rezervația de stejar Dumbrava, Rezervația de zimbri și faună carpatină Dragoș Vodă și la limita parcului este Lacul Cuejdel.

Într-o zi, de exemplu, ați putea pleca de la Mănăstirea Agapia către schitul Sihla și să mergeți sau să pedalați ore întregi printre păduri seculare sau, la fel de bine, ați putea să vizitați Mănăstirea Neamțului sau să trageți o fugă până în rezervația cu zimbri.

Iar dacă vă pasionează cinematografia românească, trebuie să mai știți că în Parcul Vânători Neamț s-au filmat în anii 70 „Frații Jderi” și „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475”.