Mănăstirea Văratec

Cea mai mare mănăstire de maici din România este în satul Văratec din comuna Agapia. A fost fondată în 1785, iar o perioadă a fost sub îndrumarea Mănăstirii Agapia. La Mănăstirea Văratec au trăit personalități ale culturii românești printre care Veronica Micle, care e și înmormântată aici, arhimandritul Bartolomeu Anania sau academiciana Zoe Dumitrescu-Bușulenga .

Lăcașul de cult a avut o dezvoltare importantă în secolul al XIX-lea, când a devenit și mănăstire de sine stătătoare. Atunci au fost construite zidurile de piatră ale mănăstirii, chiliile, turnul clopotniță cu paraclis, s-a refăcut picture interioară, s-a construit biserica Schimbarea la Față, s-a refăcut din piatră biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.

De asemenea, Safta Brâncoveanu și-a donat o mare parte a averii mănăstirii. Importanța acesteia în dezvoltarea lăcașului de cult este demonstrată de statuia ce i-a fost ridicată în curte.

Mănăstirea a fost un factor al dezvoltării și educării comunității. Pe parcursul timpului aici au funcționat mai multe școli.

Mănăstirea Văratec deține o importantă colecție de obiecte cu valoare istorică, artistică și de trăire spirituală, toate aflate în Muzeul de Artă Medievală și Religioasă. Colecția expusă la Văratec conține cele mai vechi icoane pictate pe lemn, covorașe lucrate manual de măicuțele ce locuiesc aici, broderii, sau manuscrise.

În atelierul mănăstirii, înființat în anul 1934, măicuțele lucrează manual broderii bisericești, covoare și tesături naționale, icoane de o frumusețe rară.

Ansamblul mănăstiresc impresionează prin arhitectură, iar atenția pe care măicuțele o acordă micilor detalii, fac ca momentele petrecute aici să îți umpre sufletul de energie și de liniște, în același timp.

Dacă ajungeți aici, numaidecât să savurați produse de patiserie pregătite cu dragoste de măicuțe în brutăria de la Văratec. De asemenea, maicile de aici pregătesc dulcețuri și siropuri naturale, după rețete tradiționale știute doar de ele.