Mănăstirea Sihăstria

Cunoscută în România ca lăcaș al Sfinților Oameni, Mănăstirea Sihăstria își are rădăcinile în anul 1655, fiind ctitorită de Episcopul Ghedeon al Hușilor. Locul este înconjurat de păduri și are o mulțime de legende asociate. Părintele Cleopa este cel mai cunoscut mărturisitor din tradiția ortodoxă românească și este înmormântat aici. Mulți credincioși vin să aprindă o lumânare și să se roage pentru sufletul lui.

Mănăstirea este situat la 22 km de Târgu Neamț. În anul 1655 a fost constuită prima biserică, lângă care se construiesc ulterior chilii. Locul în care este amplasată mănăstirea este cunoscută ca Poiana lui Atanasie. Aceasta oferea condiiții prielnice unei vieți de sihastru, dar cu condiții mai prielnice. Primii viețuitori au fost 7 sihaștri, plecați de la Mănăstirea Neamț.

În urma repetatelor invazii ale tătarilor în prima parte a sec al XVIII-lea au făcut ca mănăstirea să fie aproape o ruină. În urma luptelor cu invadatorii turci, biserica a fost prădată și arsă.

În anul 1824 au început lucrările de refacere, construindu-se un paraclis din lemn. Care a ars la rândul lui după ma bine de o sută de ani, și o parte a călugărilor au hotărât să plece la alte mănăstiri.

Chiar dacă a suferit multe modificări, arhitectura bisericii centrale se menține una clasică, moldovenească. Ceea ce atrage atenția sunt proporțiile echilibrate, sobrietatea interiorului, sau simplitatea decorației exterioare.

Cu timpul, numărul călugărilor a crescut, iar ansambul monahal s-a transformat în mănăstire. În urmă cu aproximativ 20 de ani s-a construit noua biserică impunătoare biserica cu hramul Sf. Teodora de la Sihla.

Vasele liturgice, biblioteca și obiectele bisericești au o mare valoare cultural – istorică. Biblioteca deține perse o mie de volumen de cărți tipărite în secolele XVII- XVIII.

O vizită la Mănăstirea Sihăstria este o sursă de relaxare, iar ordinea și simplitatea sunt elemente care te vor surprinde plăcut.