Mănăstirea Agapia este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din Europa. Monumentul despre care Alexandru Vlahuță spunea în 1910 că este unic în România pentru „aleasa comoară artistică, bogăție de viață cerească, exprimată așa frumos, așa de curat și cu atâta putere” se află la doar nouă kilometri de Târgu Neamț, în mijlocul unei păduri.
Prima mențiune documentară a mănăstirii datează din 1437, de pe vremea lui Ilieș Vodă. Din cauza terenului greu, pe la 1600, călugării de la Agapia s-au mutat în vale și au construit o biserică în jurul căreia se va dezvolta mănăstirea pe care o vedem astăzi.
O valoare culturală deosebită este dată mănăstirii și de frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861, când artistul avea în jur de 20 de ani. Grigorescu a folosit modele vii pentru realizarea portretelor și s-a inspirat din marii artiști ai Renașterii.
Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului impresionează prin simplitate, eleganță, dar și prin frumusețea dată de formă și de materialul natural folosit pentru a fi acoperită.
Ajunși aici merită să treceți și pe la muzeul amenajat în incinta mănăstirii. Aici puteți vedea icoane și cruci vechi, manuscrise, broderii, sau pe la atelierele unde măicuțele, sfeșnice, candele, dar și fotografii ale scriitorilor care au trecut pe la acest lăcaș de cult.
De asemenea, în atelierele mănăstirii măicuțele țes covoare, pictează icoane de o frumusețe aparte.
Mănăstirea este o veritabilă poartă către spiritualitate. Una dintre cele peste 200 de case monahale din Agapia, locuită și pe deplin funcțională, poate fi vizitată de turiști. Este ceea ce se cheamă Muzeul vivant din Agapia, unic în Europa, unde puteți cunoaște viața de zi cu zi a măicuțelor, le puteți vedea în timp ce se roagă sau brodează.
Trebuie să mai știți că la Agapia sunt case vechi de o sută sau chiar două sute de ani care depun și ele mărturie pentru continuitatea vieții monahale din această parte a țării.