EnglishRomanian

Manastirea Sihastria

Manastirea Sihastria

Mănăstirea a fost întemeiată în anul 1655 de episcopul Ghedeon de Huși, ucenic al mitropolitului Varlaam Moțoc. Locul ales a fost „poiana lui Atanasie”, iar primii viețuitori au fost șapte sihaștri din Mănăstirea Neamț. În prezent, în același spațiu există două biserici, cea veche și cea nouă, construită în anii ’90. În cimitirul mănăstirii, devenit loc de pelerinaj, se află mormântul Părintelui Cleopa. Cimitirul a fost așezat în 1locul actual de către Părinte, între anii 1944-1945. La mormântul sfinției sale vin zeci de credincioși, care aprind o lumânare și se roagă pentru odihna sufletului său, amintindu-si cu drag de neuitatele sale cuvinte și mai ales de nesfârșita dragoste a părintelui. De asemenea, în cimitir se află mormintele ieroschimonahului Onufrie Frunză și arhimandritului Ioanichie Bălan.La începutul secolului al XVIII-lea, Schitul Sihăstria ajunge într-o stare aproape de ruină. Astfel, în anul 1734, Episcopul Ghedeon de Roman construiește o nouă biserică pe care o închină Mănăstirii Secu. În anul 1821, în urma luptelor dintre cetele eteriștilor lui Alexandru Ipsilanti și turci, Mănăstirea Sihăstria a suferit distrugeri. Însă, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi, lucrările de refacere au început în anul 1824 și au durat aproape doi ani. În anul 1837 se construiește din lemn un paraclis cu hramul Sfinții Părinți Ioachim și Ana și, în continuare, alte două corpuri de chilii, în partea de est și de nord. În vara anului 1941 un incendiu necruțător a mistuit paraclisul de lemn și o parte a chiliilor Sihăstriei, iar în anul 1942 este ales stareț Părintele Cleopa. Ulterior, s-au refăcut incinta și chiliile arse ale mănăstirii.Din ansamblul construcțiilor, biserica “Nașterea Maicii Domnului” prezintă un interes deosebit. Echilibrul proporțiilor, zveltețea turlei, efectul liniilor, 2sobrietatea interiorului și simplitatea decorație eterioare sunt doar cateva din caracteristicile unice ale bisericii. În anul 1988, au fost pictate două icoane mari, în frescă: Acoperământul Maicii Domnului și Nașterea Maicii Domnului, hramul mănăstirii. Pronaosul este secționat de un arc transversal suspendat, care amintește de vechea încăpere destinată mormintelor. În prima parte, bolta este împărțită de un arc longitudinal în două calote sferice paralele, detaliu rar în Moldova. Turla, în formă cilindrică, strapunsă de patru ferestre înguste, este susținută de același sistem de arcuri moldovenești, suprapuse pieziș, care preiau descărcările tamburului și se sprijină pe cei patru pandantivi. Pe lângă icoanele împărătești ale lui Iisus Hristos și Maicii Domnului cu Pruncul la piept, se remarcă “Cina cea de taina”, unde apostolii sunt așezați la o obișnuită masă rotundă, asemănătoare cu cele din casele țărănești. Catapeteasma a fost lucrată în anul 1947 și, privită în ansamblu, se impune prin amploare și stil, ca cea mai reprezentativă sculptură din paraclis. Îndeosebi ușile împărătești sunt o adevărată broderie în lemn.

 

De asemenea, printre lucrările de înaltă realizare artistică, sculptate în lemn de păr, se numără Strana Maicii Domnului, broderia sculptată, reprezentând prooroci din Vechiul Testament, precum și iconostasul cu “Învierea Domnului”, în lemn de chiparos, și “Cei doisprezece apostoli”, medalioane aplicate din lemn de tisa.

După anul 1947, Sihăstria a devenit o mănăstire misionară, căutată de mulți pelerini, iar după anul 1989, când obștea a sporit mult numeric, s-a simțit mai mult nevoia construirii unei biserici mai mari. Ca ocrotitoare a noii biserici a fost aleasă Sfânta Teodora de la Sihla. În anul 31999 s-a finalizat construcția Catedralei Sfintei Teodora de la Sihla, iar în anul 2004 s-a terminat pictura interioară, în frescă. Biserica nouă este construită în plan triconc, cu o turlă pe naos și încadrată în partea dinspre apus de două turnuri laterale. Biserica cea nouă atrage numeroși turiști impresionați de picturi și de obiectele bisericești, dar și cunoscători ai părintelui arhimandrit Cleopa (1912-1998). Vorbele înțelepte ale părintelui Cleopa s-au păstrat în 16 volume de învățături intitulate “Ne vorbește părintele Cleopa”, iar pentru cunoașterea vieții sale poate fi vizitat Schitul Sf. Părinte Cleopa. Intrarea în biserică se face prin partea de vest, în nartex, pe a cărui fațadă sunt șapte firide pictate în mozaic. Accesul în pridvorul bisericii se face printr-o ușă masivă metalică, cu ornamente de bronz încastrate.

 

Pridvorul este încadrat de două turnuri, deasupra lui fiind cafasul sub care se găsesc două uși: una spre sud, care duce la scara spre cafas, și una spre nord, spre pangarul bisericii. Pronaosul are trei nave, una centrală și două laterale, înscrise de opt coloane, din care două sunt angajate în zid.La demisolul bisericii se află un paraclis având hramul “Sfântul Mucenic Victorin” și “Toți Sfinții Romani”, sfințit în anul 2001.8 În partea stângă a demisolului se află o raclă de lemn sculptat, unde se găsesc părticele din Sfinte moaște. Situat în colțul de nord-est al incintei, turnul-clopotniță al mănăstirii face parte din ansamblul construcțiilor ridicate în anul 1825. Lucrările de restaurare din anii 1983-1984, consolidarea zidurilor, fresca interioară și exterioară și acoperirea cu tablă de cupru, dau clopotniței durată și frumusețe.

 

Mănăstirea posedă și o bibliotecă, cu peste o mie de volume, unele tipărite în perioada secolelor XVII-XVIII.

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...