EnglishRomanian

Trasee Turistice

Itinierar: Mănăstirea Văratec – Mănăstirea Agapia – Mănăstirea Agapia din Deal – Schitul Sihla – Schitul Daniil Sihastru

Durata: o zi; km. 60

Mijloace de transport: auto personal, atelaje trase de cai (trăsură sau sanie), biciclete de teren pentru grupuri de turişti tineri, mijloace combinate (auto și drumeţie).

Descrierea traseului: plecăm de la Tîrgu Neamţ pe DN 15 C spre Piatra Neamţ şi după 12 kilometri ajungem la satul mănăstiresc Mănăstirea Văratec. Este cea mai mare mănăstire de maici din România, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, fondată de maica Olimpiada în anul 1785.

De la Văratec, trecând prin satul Filioara, ajungem la Mănăstirea Agapia. Mănăstirea este aşezată pe valea pârâului Agapia şi este străjuită din toate părţile de munţi înalţi cu piepturi abrupte şi păduri seculare, iar în partea de jos, de livezi şi grădiniţe cu flori ce împodobesc casele şi curţile călugăriţelor, constituind un peisaj pitoresc.

Faima de care se bucură Mănăstirea Agapia se explică şi prin existenţa aici a picturilor murale interioare , executate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1860. Mănăstirea s-a constituit prin ctitorii succesive din perioada secolelor XIV-XVII ale sihastrului Agapie, domnitorului Petru Rareş şi a Doamnei Anastasia, soţia lui Gheorghe Duca-Vodă. A fost reconstruită integral din bârne groase de brad între anii 1990-1994, păstrându-se doar turnul clopotniţă.

De la Mănăstirea Agapia, pe cărări de munte, se poate ajunge la Schitul Sihla şi la Mănăstirile Secu şi Sihăstria. Se poate ajunge la Sihla și cu maşina din spatele Mănăstirii Agapia, parcurgând un drum forestier de 8 kilometri, iar cei care vor să ajungă pe jos, de la Agapia din Deal pot continua traseul spre Sihla, pe coama muntelui.

Schitul Daniil Sihastrul este aşezat la 2 kilometri de Schitul Sihla. Pe drum sunt amenajate băncuţe din lemn pe care te poţi odihni şi, în acelaşi timp, poţi să admiri frumuseţile ce te înconjoară. Dacă vrei să te răcoreşti şi să bei apă, poţi să poposeşti un pic la Izvorul Tămăduirii, care este amenajat chiar înainte de a ajunge la schit.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...