EnglishRomanian

Ecoturism in Ţinutul Zimbrului

Ecoturism in Ținutul Zimbrului

Ţinutul Zimbrului

Zona Parcului Natural Vânători Neamț, având caracteristicile necesare, a fost inclusă de către Asociația de Ecoturism din România în proiectul„Rețeaua națională de destinații de ecoturism – instrument de dezvoltare durabilă”, ce a deschis calea pentru abordarea microregiunii Ținutul Zimbrului ca pe o viitoare destinație ecoturistică.

Zona „Ținutul Zimbrului” se află situată în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu judeţul Suceava, cu precădere în raza comunelor Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani, Vânători Neamţ, şi a oraşului Târgu Neamţ. Din punct de vedere geografic, se întinde pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei, subdiviziunea Munţii Neamţului, în partea estică a Carpaţilor Orientali şi peste Subcarpaţii Neamţului, acoperind o parte a bazinelor râurilor Ozana (Neamţu) şi Cracău.5

Ţinutul Zimbrului, este o zonă care adăpostește o moştenire spirituală şi naturală fără preţ, meleaguri binecuvântate, aflate la graniţa dintre realitate şi basm, reapariția zimbrului în libertate, după ani de eforturi, fiind chiar ca o poveste întrupată. Specificul zonei este dat de împletirea frumuseţilor naturale cu valorile culturale şi spirituale. Comunitatea monahală prezentă aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice (Văratec, Agapia, Neamţ), cu modul lor deosebit de organizare, reprezintă un unicat european. Mănăstirile Agapia şi Văratic sunt cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă. Valenţele culturale ale zonei sunt date de existenţa locurilor şi mărturiilor ce atestă şederea sau trecerea lui Creangă, Eminescu, Sadoveanu, Grigorescu, Vlahuţă, Hogaș, etc. pe aceste meleaguri. Cetatea Neamțului este cu adevărat unul din simbolurile noastre naționale. Pădurile seculare, pajiștile smălțuite cu flori, bucatele tradiționale, toate acestea vin să completeze o destinație de excepție.

Ecoturismul este forma de turism în cadrul căreia turistul experimentează natura şi cultura locală, urmărind:

 • producerea unui impact negativ minim asupra naturii şi culturii locale;
 • conservarea activă a naturii şi moştenirii culturale a zonei vizitate;
 • utilizarea serviciilor locale;
 • înţelegerea elementelor naturii şi culturii locale;
 • contactul direct, nemijlocit cu localnici şi agentul de turism local, facilitat de dimensiunile reduse ale grupurilor de vizitatori;

Ecoturismul înseamnă o atitudine responsabilă faţă de valorile naturale şi culturale ale unei zone, atât din partea vizitatorilor cât şi din partea celor care organizează şi desfăşoară această activitate economică. Dincolo de atitudine, ecoturismul reprezintă o modalitate efectivă de a conserva natura în general, peisajul şi în special acele areale fragile sau cu o valoare deosebită, ce reprezintă de fapt resursa de bază pentru această activitate economică. Protecţia şi conservarea acestei resurse reprezintă nu doar o necesitate pentru dezvoltarea prezentă şi viitoare a zonei ci și o activitate ce necesită resurse financiare şi umane, înţelegere şi suport public.

Prin ecoturism se doreşte ca o parte din beneficiile ce rezultă din turism ca activitate economică să fie direcţionate către protecţia acestor elemente ce constituie potenţialul turistic al zonei şi sunt promovate ca atare.

 • Ecoturismul poate reprezenta un sector important în dinamica turismului local cu un potenţial maxim de dezvoltare, prin punerea în valoare a tradiţiilor, meşteşugurilor zonei, arhitecturii tradiţionale, a florei şi faunei. Se pot oferi o serie de programe turistice concentrate pe obiectivele culturale şi pe cele naturale existente pe raza parcului, cu durata de 1 sau 4 zile.DSCN3195

Zona ecoturistică Ţinutul Zimbrului se constituie, datorită prezenţei mănăstirilor şi a ariei naturale protejate Parcul Natural Vânători Neamţ, în una din cele mai vizitate zone din ţară. Aderarea la UE si deschiderea informationala asociata cu aceasta, cresterea numarului vizitatorilor precum si a exigentelor acestora din punct de vedere al informarii, necesitatea utilizarii unei infrastructuri interactive in vederea stimularii interesului vizitatorilor pentru natură şi conştientizarea acestora privind impactul activităţilor antropice asupra biodiversităţii, precum si necesitatea oferirii vizitatorilor de experienţe inedite cu privire la caracterul unic al zonei (atât din punct de vedere al naturii cat si din punct de vedere cultural) şi care să fie construite cu respectarea specificului local, toate acestea au reprezentat motivele pentru care s-a considerat necesara imbunatatirea infrastructurii de gen prin cele 3 staţii de informare existente la Cetatea Neamţului, Pădurea de Argint, Mănăstirea Neamţ.

Una dintre resursele umane cele mai reprezentative pentru Ţinutul Zimbrului este generată de breasla meşterilor populari, şi anume:

 • Ionela Lungu – modelaj în lut şi tapiserie în colaje;
 • Costi Lungu – prelucrarea lemnului şi măşti;
 • Maria Vasiliu – podoabe croşetate;
 • Vasile Gaman – sculptură în lemn, tâmplărie și dulgherie;
 • Rodica Ciocârtău – ţesături şi cusături populare;
 • Vasile Neamţu – sculptură în lemn, tâmplărie şi dulgherie;
 • Maria Mihalachi – ţesături populare.

Din punct de vedere administrativ, zona de referinţă denumită generic Ţinutul Zimbrului, este amplasată pe teritoriul judeţului Neamt, cuprinzând integral sau parțial teritoriul administrativ al următoarelor localități:  orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...