EnglishRomanian

Cetatea Neamt

Targu Neamt

Cetatea Neamt

 

“vestita Cetatea Neamţului, îngrădită cu pustiu, acoperită cu fulger…” (Ion Creangă)

 

Chiar în imediata apropiere a oraşului Tîrgu Neamţ se află CetateaNeamţ, o cetate medievală cu adevărat impresionantă. Construită în timpul lui Petru I Mușat al Moldovei, cetatea Neamţ cunoaşte cea mai înfloritoare perioadă în timpul lui Ştefan cel Mare.

Întemeierea statului Moldova, în anul 1359, dar şi creşterea puterii centrale şi dezvoltarea economică au fost factori determinanţi pentru cetatea-neamt-32construirea unor întărituri de piatră, care aveau menirea să asigure controlul drumurilor şi al punctelor obligatorii de trecere. Aşezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleşului, Cetatea Neamţ străjuieşte valea Moldovei şi a Siretului, ca şi drumul care trece peste munte în Transilvania, de la Tîrgu Neamţ spre Pipirig, peste Petru Vodă, prin Poiana Largului spre pasul Tulgheşului. Fiind una din cele mai bine întărite cetăţi de care a dispus statul medieval moldovenesc, Cetatea Neamţ a fost prezentă în evenimentele de primă importanţă pe care le-a cunoscut această parte de ţară.

Cu privire la începuturile construcţiei Cetăţii Neamţ, o serie de istorici şi filologi, dintre care unii de mare prestigiu, precum A.D. Xenopol, B.P. Haşdeu, D. Onciul, au pornit în interpretările lor de la Bula papală din anul 1232, în care se strecura informaţia căcetatea-neamt-33 în timpul şederii cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei, între anii 1211-1225, aceştia ar fi construit pe versantul estic al cetatea-neamt-36Carpaţilor un castrum muntissimum. Pe acest considerent, ei au acreditat ideea că aceasta nu putea fi decât Cetatea Neamţ. În deceniul al şaselea al secolului trecut, când lipsa informaţiilor istorice scrise au putut fi suplinite de preţioasele informaţii date de bogatele săpături arheologice, părerile asupra începuturilor cetăţii au putut fi reconsiderate. Astfel, materialul databil din stratul cel mai de jos de locuire al cetăţii, scos la iveală prin investigaţiile sistematice efectuate, constituie o dovadă certă că Cetatea Neamţ a fost construită în a doua parte a domniei lui Petru I Mușat, perioadă în care Moldova a cunoscut o dezvoltare economică şi politică continuă. Este foarte probabil că documentul din 6 mai 1387, prin care Petru I Muşat a depus jurământul formal de vasalitate faţă de regele Vladislav Iagello al Poloniei, face referire şi la Cetatea Neamţ, atestată documentar în mod clar câţiva ani mai târziu, la 1395.

Pentru construcţie s-a folosit cel mai mult piatră de râu din părţile Pipirigului. Doar la construcţia arcadelor, a pervazurilor, la piloni şi contraforţi a fost folosită piatră de carieră de la Domesnic şi de la Gura Secului, iar o cantitate apreciabilă de rocă de gresie verzuie a provenit chiar din stânca de la baza Culmii Pleşului.

 

Timp de mai bine de două veacuri, Cetatea Neamţ a avut un foarte important rol politico-militar, cunoscând fie momente de eroism legendar, fie distrugerigrave. Cetatea a devenit un punct aprig disputat de către diferiţi pretendenţi la tronul Moldovei, mai ales în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, iar uneori a fost loc de refugiu pentru familia domnească, dar şi adăpost pentru tezaurul ţării.

Recent, în perioada 2007-2009, Cetatea Neamţ a fost reabilitată prin intermediul fondurilor europene. S-au realizat lucrări de modernizare acetatea-neamt-38 drumului de acces, restaurarea întregului ansamblu architectonic, iluminarea căilor de acces şi a monumentului, care să satisfacă cerinţele funcţionale de canalizare, alimentare cu apă şi de amenajare de parcări moderne în apropierea cetăţii. Cetatea Neamţ a fost redată circuitului turistic naţional şi internaţional la data 4 iulie 2009.

 

Locul Cetăţii Neamţ a fost ales în mod fericit, întrucât Culmea Pleşului asigură, prin poziţia sa naturală, mari posibilităţi de apărare. Stânca cetatea-neamt-37Pleşului apare ca un pinten desprins de vârful Cerdac. Acesta se află la o înălţime deaproximativ 480 de metri faţă de nivelul mării şi la 80 de metri faţă de nivelul apei Neamţului. Planul cetăţii are aspectul unui patrulater cu laturi inegale, adaptat după teren. Specific pentru Cetatea Neamţ este faptul că turnurile de apărare, din cele patru colţuri, n-au fost plasate în exteriorul zidurilor, ca la cetăţile Suceava şi Scheia, cetăţi construite în aceeaşi perioadă. La Cetatea Neamţ, turnurile de apărare au fost încadrate direct în scheletul de ziduri, şi aceasta pentru că fortificaţiile naturale de pe trei laturi nu permiteau construcţia lor în exterior.

 

Intrarea în cetate se făcea pe “Poarta Muşatină” de la mijlocul zidului de nord. Aceasta era şi partea vulnerabilă a cetăţii, de fapt numai prin partea aceasta cetatea putea fi cel mai uşor atacată. Aşa că încă din faza muşatină, latura nordică a fost apărată de un şanţ destul de adânc, care trecea prin imediata apropiere a zidului, fapt dovedit de săpăturile arheologice.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...