EnglishRomanian

Casa Memoriala "Veronica Milcle"

Targu Neamt

Casa Memoriala “Veronica Milcle”

Casa memorială “Veronica Micle” se distinge prin simplitate, având o tindă şi trei încăperi, precum şi prin autenticitatea stilului.

Construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, numai din lemn şi din cărămidă, casa a fost lăsată în posesia Veronicăi Micle ca zestre şi casa-memoriala-veronica-micle-02moştenire de la părinţii săi. Cu trei ani înaintea morţii sale, în anul 1886, casa este donată Mănăstirii Văratec. În prezent, casa se află în vechiu centru al oraşului,vizavi de Spitalul Orăşenesc Tîrgu Neamţ. Ulterior, casa a trecut prin mainile mai multor proprietari ca mai apoi, la iniţiativa protopopului Constantin Matasă, imobilul să fie declarat monument istoric. Din anul 1982 a intrat în administrarea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

Casa a fost refăcută după planul original şi amenajată ca muzeu memorial din anul 1984, cu numele Casa memorială Veronica Micle. În anul 1998, în faţa acesteia este amplasat un bust al poetei, realizat din bronz de către sculptorul casa-memoriala-veronica-micle-03Popa Damian-Ioan. Casa memorială constituie o preţioasă dovadă istorică a veacului trecut, ce împleteşte imaginile vechii aşezări cu amintirea mereu vie a aceleia care, prin dragoste şi suferinţă, şi-a înscris pentru totdeauna numele alături de cel al poetului Mihai Eminescu.

În cadrul casei memoriale, vizitatorii vor descoperi personalitatea Veronicăi Micle în fotocopii, manuscrise, cărţi şi obiecte personale care au aparţinut poetei. Dintre obiectele personale ale scriitoarei aflate în patrimoniu se numără un scrin, o călimară, un suport de cărţi şi prima ediţie a volumului de poezii publicat de scriitoare.

Scriitoarea Veronica Micle debutează în anul 1872 în Noul curier român cu două lucrări în proză: Rendezvous și Plimbarea de mai în Iași. casa-memoriala-veronica-micle-04Majoritatea poeziilor sale sunt publicate în Convorbiri literare, dar colaborează și la Columna lui Traian, Familia, Literatorul și Universul literar. În anul 1887, apare sub semnătura scriitoarei volumul de Poezii, care cuprinde poezii originale, prelucrări după Theophile Gautier și Lamartine, dar și aforisme. Despre acest volum, Mihai Eminescu spunea: „Cartea ei e veșnic nouă pentru mine … Ce frumoase versuri întâlnești în cărticica asta. Citește-le și o să vezi câtă dreptate am!”.

Într-una din camere este amenajat locul unde Veronica Micle a scris o parte din poeziile, maximele şi epistolele sale către Mihai Eminescu. Scrisorile dintre cei doi îndrăgostiţi au fost recuperate după o sută de ani, în volumul intitulat Dulcea mea Doamnă, Eminul meu iubit.

Ambianţa muzeală a camerelor este completată de oglinda mare de cristal a scriitoarei, lada folosită în călătoriile din ţară şi străinătate, un casa-memoriala-veronica-micle-05casa-memoriala-veronica-micle-07suport pentru cărţi din argint masiv, o măsuţă vieneză, un binoclu de vânătoare, un ceas de masă, precum şi o copie a măştii mortuare a marelui Eminescu. În cursul vieţii sale, Veronica Micle a venit deseori să locuiască în această casă. Se spune că a îndrăgit foarte mult acest loc. Spre sfârşitul vieţii, se retrage să trăiască la Mănăstirea Văratec, iar în anul 1886 donează casa mănăstirii. Actul de danie către Mănăstirea Văratec conţine şi cererea acesteia: “(…) Iar pe peretele casei să fie afișat o placă de marmură pe care va fi scris pentru pomenire de generația actuală și viitoare “Casa Veronica Micle” (…) “.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...