EnglishRomanian

Casa memoriala "Mihail Sadoveanu"

Casa memoriala “Mihail Sadoveanu”

În comuna Vânători-Neamţ, în imediata vecinătate a Schitului Vovidenia, se găseşte o clădire care adăposteşte,deopotrivă, Muzeul “Mihail Sadoveanu” şi Casa Memorială “Visarion Puiu”. La 26 iunie 1966, conducerea Muzeului Literaturii Române din Bucureşti, avându-l ca director pe Perpessicius, cu sprijinul familiei Sadoveanu, a inaugurat Casa memorială “Mihail Sadoveanu” la Vânători-Neamţ.sadoveanu1Clădirea a fost construită la iniţiativa şi sub directa îndrumare a luiVisarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei în perioada 1935-1940. În anul 1937, acesta construieşte casa, având destinaţia de palat arhieresc. Mitropolitul a locuit în ea doar câţiva ani, iar după plecarea sa în exil, în anul 1944, casa a rămas în administrarea Mănăstirii Neamţ. Cu timpul, odată cu toate schimbările impuse de noul regim, clădirea devine casă de oaspeţi pentru vizitatorii sus-puşi ai vremii. În anul 1947, casa este pusă la dispoziţia scriitorului Mihail Sadoveanu şi cedată spre folosinţă pe viaţă.Casa îmbină valoarea sentimentală cu cea istorico-literară conferită de prezenţa sadoveniană şi de certele calităţi arhitecturale, inspirate din specificul vechilor construcţii din zonă.În anul 1997 însă, clădirea fost retrocedată Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. sadoveanu2La momentul actual, muzeul este administrat de către monahi, care au amenajat în incinta ei şi un mic muzeu dedicat Mitropolitului Visarion Puiu.

Scriitorul a locuit în casa de la Vânători-Neamţ aproape 20 ani, între anii 1944-1961, fiind reşedinţa sa de vară. Un număr de opt romane au văzut lumina tiparului aici, dintre care se numără: Nada florilor, Nicoară Potcoavă, Păuna mică, Clonţ de fier și Lisaveta.În prezent, muzeul păstrează ambianţa respectivei epoci. Expoziţia permanentă cuprinde obiecte, cărţi şitablouri care au aparţinut scriitorului. Pe lângă acestea, se disting ca mobilier o masă florentină, un şah de fildeş sau pianul familiei. De asemenea, vizitatorul va descoperi mobila veneţiană din sufragerie, dar şi scrinul vechi de peste o sută de ani, achiziţionat de însuşi autorul. Impresionant rămâne pianul vienez, la care au cântat nume mari româneşti precum George Enescu, Dinu Lipatti, Maria Tănase, Sviatoslav Richter, Valentin Gheorghiu şi două din fiicele scriitorului, Despina-Lia şi Tincuţa.

 

În acelaşi timp, o atracţie deosebită este reprezentată de obiectele de vânătoare şi de pescuit. Valoroase sunt şi tablourile semnate de Cornelia (Nelly) Ştirbei, Dimitrie Sadoveanu, fiul cel mare al povestitorului, Iulia Hălăucescu, Aurel Băeşu, Jean Steriadi, Ştefan Constantinescu, Mircea Ispir, cât şi sculpturile realizate de Ion Vlasiu, Miliţa Pătraşcu sau Constantin Baraschi.

 

Importante obiecte muzeale sunt, în aceeaşi măsură, ediţiile princeps ale volumelor sadoveniene, în număr de 63, precum şi volumele istorice.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...