EnglishRomanian

Casa memoriala "Ion Creanga"

Humulesti

Casa memoriala “Ion Creanga”

“Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama casa-memoriala-ion-creanga-02o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care m ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!”.

Cuvintele Amintirilor din copilărie descriu și astăzi, la fel de veridic ca și în urmă cu secol, atmosfera din casa scriitorului Ion Creangă din Humulești. Casa în care s-a născut și a copilărit Ion Creangă a fost construită în anul 183 de către Petrea Ciubotariul, bunicul povestitor, și a fost amenajată ca muzeu în anul 1951. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie. Zecile de povești nemuritoare (Capra cu trei iezi, Dănilă Prepeleac sau Fata babei și fata moșneagului), de povestiri (Cinci pâini, Moș Ion Roată și Unirea, Păcală) și de nuvele (Moș Nichifor Coțcariul, Popa Duhul) sunt și vor rămâne, indiferent de epocile pe care le traversează, bucuria copiilor de pretutindeni.

Brand-uri turistice incontestabile, povestitorul Ion Creangă şi căsuţa sa din Humuleşti încarcă locul cu o strălucire specială, ce determină casa-memoriala-ion-creanga-03casa-memoriala-ion-creanga-04orice român să îşi caute aici rădăcinile şi propriile amintiri. În buchetul de obiective turistice culturale ale judeţului Neamţ, casa lui Creangă din Humuleşti constituie floarea centrală. Graniţa fragilă dintre biografie, ficţiune şi emoţiile profunde pe care le stârneşte întâlnirea cu locul naşterii unui geniu, fac din micul muzeu din Humuleşti un centru energetic şi spiritual de unică valoare pentru poporul român.

Imediat după inaugurare, Muzeul Memorial “Ion Creangă” din Humuleşti a devenit unul dintre cele mai vizitate muzee. Dincolo de semnificaţia sa istoricoliterară şi sentimentală, muzeul reprezintă un produs cert al arhitecturii populare specifice zonei şi perioadei respective. Muzeul memorial “Ion Creangă” din Humuleşti povesteşte, şi fără cuvinte, despre viaţa reală a unei familii dintr-un sat moldovenesc. Simplitatea devine aici congruentă cu frumuseţea, de la curtea împrejmuită cu gard de nuiele, până la interiorul frumos văruit în alb, ca un vis din copilărie. Cei care i-au trecut pragul, adeseori amintesc de căldura interioară care te cuprinde în încăperile căsuţei. Casa reprezintă arhitectura populară, fiind construită din bârne groase casa-memoriala-ion-creanga-05casa-memoriala-ion-creanga-06lutuite, cu o prispă îngustă de lut şi un acoperiş larg de draniţă. În interior sunt expuse obiecte specifice vremii, care amintesc de marele povestitor, cum ar fi laiţa de jur împrejurul camerei, acoperită cu lăicere, culmea cu câteva straie, opaiţul, furca şi roata de depănat, vârtelniţa, masa la care a învăţat Ionică, buchiile cărţii, precum şi ceaslovul de care aminteşte în memoriile sale. În spatele casei, sub un acoperământ de scânduri sunt expuse mai multe obiecte gospodăreşti şi unelte agricole, care amintesc de descrierile povestitorului.

Exponatele din muzeu sunt mărturiile cele mai sincere ale traiului simplu şi modest, dar şi ale tradiţiilor în spiritul cărora a crescut Nică a lui Ştefan a Petrii. În tinda casei este amenajată o expoziţie cu documente de arhivă, scrisori, cărţi poştale cu autograf, manuale şcolare, “Metoda nouă de scriere şi citire”, “Învăţământul copiilor”, “Geografia judeţului Iaşi”, fotocopii ale manuscriselor şi fotografii.

casa-memoriala-ion-creanga-08Simplitatea, bunul simţ și modestia proprii ţăranului moldovean, evidențiate în Muzeul Memorial “Ion Creangă”, generează un puternic sentiment de pioşenie, nu numai pentru ceea ce reprezintă faţă de amintirea lui Ion Creangă, ci şi pentru că ele sunt mărturii autentice alecasa-memoriala-ion-creanga-07 tradiţiei populare din această parte a ţării.

În prezent, Muzeul Memorial “Ion Creangă” este unul dintre cele mai vizitate muzee din ţară. Anual, peste 40.000 de turişti români şi străini aleg să-i treacă pragul. Copiii sunt atraşi de exponatele din curtea casei, unde pot retrăi poveştile marelui scriitor.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...