EnglishRomanian

Casa Memoriala "Alexandru Vlahuta"

Casa Memoriala “Alexandru Vlahuta”

Casa Memoriala “Alexandru Vlahuta” de la Agapia a intrat în circuitul turistic în anul 1963. Construită în anul 1885, casa în care a trăit scriitorul Alexandru Vlahuţă se află în apropiere de Manăstirea Agapia. Prin poziţia sa pitorească, sub poala pădurii, şi prin arhitectura alexandru1populară specifică zonei, care întregesc importanţa sa muzeistică, casa memorială constituie un important obiectiv turistic si cultural. În această casă, scriitorul Alexandru Vlahuţă venea adeseori în timpul verii pentru a se odihni şi pentru a scrie. Poate că aici a fost inspirat să scrie vestita Românie Pitorească (1901), în special povestirea În munţii Neamţului, în care descrie cu măiestrie cetatea.Datorită lucrărilor de consolidare şi restaurare realizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în prezent ne putem bucura de casa în care a locuit scriitorul Alexandru Vlahuţă. Pornind de la patrimoniul iniţial din anul 1963, când a fost inaugurată casa memorială, acum vizitatorul descoperă o expoziţie care cuprinde mobilierul original şi obiectele personale ale familiei Vlahuţă, precum şi fotografii, scrisori şi cărţi care relevă aspecte semnificative din viaţa şi creaţia cunoscutului scriitor.

În pridvorul spaţios au avut loc adevărate cenacluri literare, la care participau prietenii scriitorului: Barbu Delavrancea, I. L. Caragiale, N. Grigorescu, Paul Bujor, Al. Philippide, Radu Rosetti şi alţii. Tot aici s-a hotărât căsătoria fiicei sale Margareta cu nepotul lui Barbu Delavrancea, marele bizantinolog de mai târziu, profesorul I.D. Ştefănescu. A doua fiică, Ana, s-a căsătorit cu fiul pictorului N. Grigorescu, alexandru2Gheorghe N. Grigorescu. Tradiția cenaclurilor literare s-a păstrat, iar în prezent ele sunt un prilej de comuniune şi comunicare pe teme diverse din punct de vedere cultural.

De la literatură şi religie, la filosofie şi arte vizuale, temele sunt semne că muzeul, ca şi biserica, reprezintă un spaţiu viu de manifestare şi relaţionare umană.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...